Waxolás (viaszolás) lépésről lépésre

Van valami misztikus ebben az egész waxolás témában. Akik még nem próbálta, annak azért. Aki már ismeri, annak meg azért. Aki még nem próbálta, annak ijesztően hangzik, hogy odafigyelést és alaposságot igényel, egyáltalán nem olyan „megbocsátó”, mint a krétafesték – nem, a viasznak lelke van. De így is van rendjén, mert így tud végül a lefestett bútorunkba is életet lehelni…

Megpróbálom most lépésről lépésre leírni, mi a menete és mik a fortélyai a jó waxolásnak. Ha ráérzünk az ízére, igazán örömteli része és befejezése lehet a bútorunk újjávarázsolásának.

Senkit ne zavarjon meg, hogy hol a „wax”, hol a „viasz” szót használom. Ennek az az oka, hogy a köztudatban is mindkét szó szerepel, használják így is, úgy is. A wax szó az angolból jött, és gyakorlatilag viaszt jelent. Szóval wax = viasz 😉

A színtelen wax

A már teljesen befejezett és megszáradt krétafestékre először színtelen viaszt viszünk fel. Akkor is, ha sötét waxxal is szeretnénk antikolni a bútort. Ennek az az oka, hogy a krétafesték porózus felülete nagyon könnyen magába szívja a lágy viaszt. És ha ez sötét viasz, akkor az utána úgy is marad, már nem vagy csak minimálisan tudjuk visszatörölni, még színtelen viasszal sem. Elronthatja a festékünk szín-összhatását, „koszos” lesz tőle a felület. Ha viszont először színtelen viasszal bevonjuk a felületet, utána a sötét viasz arra fog tapadni, könnyedén tudunk vele játszani, visszatörölni onnan, ahol túl sok lett, vagy akár az egészet is, ha mégsem tetszik.

A színtelen viasz felvitele:
  • Egy sűrűsörtéjű, tömött ecsetet (vagy puha, szöszmentes, tiszta rongyot) belemártunk a viaszba, és elkezdjük vele alaposan és erőteljesen áttörölni a felületet.
    Nekem az ecset jobban bevált, jobban bele lehet dolgozni a krétafesték porózus felületébe a waxot, illetve a résekbe, sarkokba is.
    Érdemes szakaszonként dolgozni, mert van amelyik wax viszonylag gyorsan szárad.
    Ha lehet, a felületre vetülő fényben rendszeresen ellenőrizzük, hogy mindenhol egyenletes-e a viasz-réteg.
  • Ha egy szakaszra felvittük a waxot, utána egy tiszta, puha, szöszmentes ruhával (pl régi póló) óvatosan, épphogy érintve a felületet átsimítjuk, így a felesleges wax lejön, és csak egy leheletnyi réteg marad. Ez azért fontos, mert ha túl vastag a wax, nem fog megszáradni, tehát nem tölti be a célját, nem véd, nem lehet polírozni, és csúnya foltos lesz tőle a bútorunk.

Ha végeztünk a teljes bútor waxolásával, várjunk a dobozon megadott ideig (van amelyik márkánál néhány óra, van amelyiknél fél nap, egy nap), és egy tiszta (tehát még nem waxos!) puha ruhával polírozzuk fel a felületet. Ezt úgy szoktam, hogy a kezemben összefogom a rongyot úgy, hogy a bútort érintő részén a textil szép sima legyen. Ezzel elkezdem erőteljes, körkörös mozdulatokkal a felület polírozását. A ruhán pár percenként fordítani kell, hogy egy tiszta felület kerüljön alulra, mert hamar megtelik viasszal. Ha lehet, a polírozás folyamatát is oldalról rávetülő fényben végezzük, így folyamatosan ellenőrizni tudjuk, hogy minden területet egyenletesen políroztunk-e.

A polírozás egyik alternatív módszerét fedeztem fel nemrégiben: pamutrongy helyett a képen látható cipőkefét használtam. Nekem nagyon bevált, azóta már csak ezt használom. Különösen alkalmas arra, hogy a sarkok, faragott részek is alapos polírozást kapjanak. A módszer a cipőkefével is hasonló: körkörös mozdulattal polírozzuk át az egész felületet. A kefét nem kell rányomni, elég ha csak finoman érinti a felületet. Egy közepes méretű bútor átpolírozható úgy a kefével, hogy a sörték nem telnek meg viasszal. 1-2 alkalom után viszont át kell tisztítani: ezt szintetikus hígítóval szoktam, egy rongyra teszek egy kis hígítót, és azzal átdörzsölöm a cipőkefe sörtéit. Időnként fordítok a rongyon, hogy egy tiszta részével folytassam. Fontos, hogy tisztítás után várni kell néhány órát, míg a cipőkefe teljesen megszárad illetve a hígító elpárolog, különben az újonnan felvitt viaszt feloldja. Az is fontos, hogy olyan cipőkefét válasszunk erre a célra, ami még nem volt sötét viaszra használva (se cipőfényezéshez), mert nem biztos, hogy a sötét viaszt maradéktalanul ki lehet tisztítani belőle, és esetleg elcsúfíthatja a szép fehér festett bútorunkat.

Bármelyik módszert választjuk is a polírozásra, ezzel szép selyemfényt adunk a bútornak, ezenkívül a viaszolt felület így válik tisztíthatóvá, (mérsékelten) vízállóvá.

Ha a bútordarabunk napi használatban lesz, érdemes 2 vagy 3 rétegben waxolni. Ez esetben ugyanezt a folyamatot ismételjük meg, de az egyes rétegek között minimum 24 órát várjunk. Minden új réteg felvitele előtt az előzőt polírozzuk fel.

A wax teljes kötési ideje 2-3 hét. Ez előtt is lehet már használni a bútort, de csak óvatosan.

Ha valamiért mégis úgy döntünk, hogy szeretnénk a bútorunkat újra átfesteni, a krétafestékkel ráfesthetünk a waxra, de ez csak a wax teljes kötési ideje után ajánlott.

Sötét wax

Sötét waxxal antikolt felületet érhetünk el, szinte bármilyen színű festéken (kivéve a nagyon sötéteket, értelemszerűen). Erre alkalmas a fekete wax, vagy a diószínű, esetleg tölgyszínű wax (én mindig az utóbbiakat használom).

A sötét waxot azokra a részekre visszük fel, ahol szeretnénk az antikos hatást elérni, tehát pl. sarkok, élek, fogantyúk környéke, stb.).

Egy tiszta puha ronggyal vagy ecsettel felvisszük a sötét waxot, egy másik ronggyal visszaszedünk belőle annyit, amennyit gondolunk, a természetes hatáshoz. A visszaszedés lehet törlés, vagy ütögető mozdulatok. Ha olyan helyre is került belőle, ahová nem akartuk, semmi vész, a rongy egy tiszta részét mártsuk a színtelen waxba, és azzal töröljük le a sötét waxot a nemkívánt helyektől.

A sötét waxra ugyanúgy igaz, mint a színtelenre, hogy nem szabad vastagon kenni, csak leheletvékonyan, különben nem tud rendesen megszáradni, megkötni, ragacsos, tapadós marad a felület, ami csúnya és sok bosszúságot okoz.

Ha kész, a száradás után ezeket a sötétre waxolt részeket is felpolírozhatjuk (ajánlott).

Színes waxok

Készíthetünk magunknak színes waxokat, amelyekkel egyedi hatásokat érhetünk el a festett vagy a festetlen fa felületeken.

A színtelen waxból vegyünk ki annyit, amennyire szükségünk lesz, és keverjünk hozzá hobbi vagy művész akrilfestéket, vagy a krétafestékünkből, amennyi a kívánt szín eléréséhez kell. Általában az arány ne lépje túl a 2:1-et, tehát 2 rész waxhoz maximum 1 rész festék kerüljön. Egy kanállal, villával vagy spatulával, vagy ecsettel alaposan keverjük ki. Ezután használhatjuk ugyanúgy, mint a sötét waxot, vagy kísérletezhetünk új hatásokkal is. (Érdemes először egy fadarabon kísérletezni, nem élesben.)

Meglátjátok, nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Némi gyakorlással jól bele lehet jönni!

Én nagyon szeretem a waxot és a waxolást, szép befejezése a bútorfestésnek, minden egyes mozdulattal látni, ahogy finoman elmélyül a festék színe (nem változik a szín, csak a viasz nedvességétől élőbbé válik), és végül ahogy a polírozással kialakul a lágy selyemfény.

 

Tetszett, amit olvastál?

 

11 thoughts on “Waxolás (viaszolás) lépésről lépésre

  1. Fenyő Magdi says:

    Üdvözletem! Nem hozzászólásom van,hanem kérdésem: festettem egy szekrénykét,vaxoltam is,de a végeredmény nem tetszik.Rossz színt választottam.Kérdés: miként tudnám átszínezni,ha egyáltalán lehetséges a vaxolt felületet?

    • Bartolich Adrienn says:

      Kedves Magdi! Kérdés, hogy milyen típusú festékkel lett festve (krétafesték?), és hogy a wax fel lett-e polírozva? A waxot mindenképp fel kell polírozni, utána pedig minimum 3 hetet várni, míg teljesen kikeményedik, utána rá lehet festeni krétafestékkel. Érdemes minimum 2 réteg krétafestéket felvinni rá. Az ideális az lenne, ha a waxot el lehetne távolítani, de csiszolással semmiképp nem érdemes próbálkozni, azzal nem fog lejönni. Lehet kapni speciális wax oldószert, azzal fel lehet oldani és levakarni. (Én még sosem használtam.) Ezután krétafestékkel rá lehet festeni.

    • Bartolich Adrienn says:

      Kedves Nándi, Ahogy a cikkben írtam, egy tiszta puha pamutpóló anyaggal polírozok, összefogom csomóba úgy, hogy a felülettel érintkező része sima legyen, vagy összehajtogatom sok rétegben, és körkörös/hosszanti mozdulatokkal a felületre épphogy gyenge nyomást gyakorolva polírozok, kb úgy, mint az autót vagy a cipőt. Oldalról rávetülő fényben ellenőrzöm, hogy nem maradt-e ki valahol. A polírozáshoz megfelelhet cipőpolírozó kefe is, vagy létezik bútorpolírozó kefe is, bár kevés helyen láttam csak. A pamut anyagot polírozás közben pár percenként át kell fordítani, hogy egy tiszta része legyen alul a rongynak, mert a polírozás felszed valamennyit a viaszból. A kefe sokkal kevesebben szed fel, de egy bútor teljes polírozása után azt is érdemes áttörölni egy szintetikus hígítós ronggyal, utána hagyni pár órát száradni, mielőtt újra polírozunk vele.

  2. Gosztonyi Tímea says:

    Kedves Adrienn,
    hálás vagyok a leírásaidért! Érdekes, segítőkész, tömör, átlátható, ahogy leírod, hogy a gyakorlatban hogyan dolgozol. Szépek a munkáid. Én most fogom elkezdeni a krétafestést, s az lenne a kérdésem, hogy a waxot, viaszt is elő tudom állítani házilat? Te milyen viaszt használsz, mit javaszolsz? Előre is köszönöm: Tímea

    • Bartolich Adrienn says:

      Kedves Tímea,
      Köszönöm a kedves szavaidat, örülök, ha hasznosnak találod az írásokat! Viaszt én még házilag nem készítettem, bár van itthon egy nagy tömb nyers méhviaszom, elvileg abból lehetne, de még nem álltam neki. Én a Bormawachs hagyományos fakezelő viaszait használom, legtöbbször a színtelent és a sötét tölgy vagy dió színűt. Erről a termékről az egyik waxos bejegyzésben látható is fotó. Ez egy jó keverék, méhviasz és karnauba viasz, illetve némi oldószer (azt hiszem, terpentin, ez azért kell, hogy paszta állagú, könnyen kezelhető legyen). A karnauba viasz jóval keményebbre köt, mint a méhviasz, ezért az ilyen keverék valamivel erősebb védelmet nyújt a felületnek. A krétafesték zárásához bármilyen olyan hagyományos faipari viasz használható, ami hasonló összetételű. Ezek általában olcsóbbak is, mint a krétafestékre ajánlott viaszok (bár az összetételük nagyon hasonló). Arra kell figyelni, hogy semmiképp NE bútorápoló viasz legyen, hanem hagyományos asztalosipari fakezelő viasz.

  3. Krisztina says:

    Szia 🙂 Nagyon szépen köszönjük a blogot! Sok hasznos tanács! 🙂 Nekem 2 kérdésem lenne Feléd, egyik hogy waxolás helyett esetleg matt lakkot használnék konyhabútor frontok befejező folyamataként…mit gondolsz erről?
    Ha jól értem a waxolással antikolok, de ha nem szeretném antikolni, akkor milyen módszerrel tudnám a felületet lekenni hogy tisztítható legyen és tartós? A konyha ugyanis egy nagyon igénybe vett terület..

    A másik pedig a krétafesték keverés témakörhöz lenne. A Dulux Latex Falfestékhez kell a krétaport keverni? Jól értettem? Köszönöm ha válaszolsz 🙂

    • Bartolich Adrienn says:

      Kedves Krisztina! Örülök, hogy hasznosnak találod a blogot! A waxolásról: nem csak antikolásra használható, ez a viasz színétől függ. A natúr színtelen viasz a festékréteg védelmére szolgál befejező rétegként. Elméletileg víztaszító felületet képez, viszont konyhaszekrényre én úgy látom sokak tapasztalatából, hogy elég hamar kopik és koszolódik (ez a viaszra általában jellemző), ezért viszonylag gyakran újra kell waxolni. Ez persze függ attól is, hogy vannak-e gyerekek a családban, vagy ténylegesen mennyire van igénybevéve a konyha. A facebookon a Hobbi bútorfestők nevű csoportban rengeteg bejegyzés és tapasztalat található konyhaszekrény festésben, érdemes ott rákeresni vagy rákérdezni, hogy kinek mi a tapasztalata, nekem személy szerint konkrétan konyhabútor festésben kevesebb a tapasztalatom. Lehet, hogy a lakkozás tartósabb lenne. Ehhez persze meg kell találni a megfelelő lakkot, ami szintén nem könnyű feladat (ne sárguljon, tartós legyen, vízhatlan legyen). Ebben is érdemes a csoportban keresgetni, kinek melyik márka vált be. Viszont annyit biztosan tudok, hogy a matt lakkal érdemes óvatosnak lenni, ez személyes tapasztalat is illetve külföldi bútorfestőktől is hallom, hogy a matt lakk valamivel gyengébb védelmet ad, mint a selyemfényű és a fényes lakkok. Ez a hozzáadott mattító komponens miatt van. Illetve még az is egy észrevétel, hogy a matt felületen sokkal hamarabb meglátszódnak az apró sérülések, karcok, kopás. A selyemfényű lakk egy köztes megoldás lehet, még nem túl fényes, de erősebb mint a matt lakk.
      A krétaport matt latex festékekbe lehet keverni, igen, bármilyen márkájúba, de érdemes jó minőségűt választani (a Dulux jó). És talán még annyi, hogy konyhaszekrény esetén én használnék alá “tapadóhidat”, ez egy olyan alapozó, ami segíti, hogy a festék tartósabban és erősebben tapadjon a felülethez.
      Sok sikert! Ha még van kérdésed, igyekszem segíteni!

      • Krisztina says:

        Igen, gyerek is van, és sokat használt konyha lesz keszülőben 😀
        És ha kicsit mégis antikolnék.. sötét waxal..annak tetejére lehet selyem fényű lakkot kenni? Megtapad rajta? Illetve a tapadóhíd amelyet javasolsz natúr mdf-re is szükséges szerinted?

        • Bartolich Adrienn says:

          Én tennék alá alapozót, de én ultra-biztosra megyek mindig. A legtöbben szerintem nem tesznek. Ha úgy döntesz, hogy nem használsz alapozót, akkor majd arra érdemes figyelni, hogy a krétafestéknek is van egy úgynevezett kötési ideje, ami nem egyenlő a száradási idővel. Néhány hét vagy 1 hónap, mire a festék elnyeri a végső kikeményedett állapotát. Persze száraznak mondható akár már 1-2 óra alatt is, de utána a festék még egy ideig folyamatosan keményedik, és utána lesz tartósabb. A waxolásról: waxra nem lehet lakkozni. ha mégis antikolni szeretnéd, akkor azt nem waxxal, hanem krétafestékkel javaslom, az általad választott kontrasztos színben (pl sötétbarna). A festéket fel kell hígítani vízzel, kb fele-fele arányban, és ezt a híg festéket kell felvinni a megszáradt festékrétegre, utána rögtön egy enyhén nedves ronggyal finoman áttörölni. Érdemes ezt a technikát előtte külön festett falapon gyakorolgatni, kell egy kis idő, mire az ember ráérez. Vagy van még a száraz ecset technika is, amikor a sűrű festékbe épphogy belemártod az ecsetet, utána azt is egy papírtörlőn letörlöd, és amikor száraznak tűnik az ecset, akkor kezded használni, a megszáradt festett felületen. Ezt is érdemes kipróbálni előtte.

  4. Krisztina says:

    Köszönöm szépen a hasznos tanácsaidat, meg is hívlak egy kávéra! Akkor próbálgatom mielőtt nekiesek. 😀 Dulux Latex Mattból ezt találtam, ezért is kérdeztem hogy falfestékről beszélünk-e (természetesen színezett verzióban) https://www.obi.hu/fuerdoszobai-festekek/dulux-falfestek-belteri-latex-matt-feher-10-l/p/3003746?wt_mc=gs.pla…&wt_cc1=18267655364&wt_cc4=m&wt_cc9=&gclid=Cj0KCQjwnvOaBhDTARIsAJf8eVNnss3UIYAVJMbLomgms2ayhfgvVrH16GcKm8N4u1scTT-T4iQ4ffAaAtsZEALw_wcB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.