Waxolás (viaszolás) lépésről lépésre

Van valami misztikus ebben az egész waxolás témában. Akik még nem próbálta, annak azért. Aki már ismeri, annak meg azért. Aki még nem próbálta, annak ijesztően hangzik, hogy odafigyelést és alaposságot igényel, egyáltalán nem olyan „megbocsátó”, mint a krétafesték – nem, a viasznak lelke van. De így is van rendjén, mert így tud végül a lefestett bútorunkba is életet lehelni…

Megpróbálom most lépésről lépésre leírni, mi a menete és mik a fortélyai a jó waxolásnak. Ha ráérzünk az ízére, igazán örömteli része és befejezése lehet a bútorunk újjávarázsolásának.

Senkit ne zavarjon meg, hogy hol a „wax”, hol a „viasz” szót használom. Ennek az az oka, hogy a köztudatban is mindkét szó szerepel, használják így is, úgy is. A wax szó az angolból jött, és gyakorlatilag viaszt jelent. Szóval wax = viasz 😉

A színtelen wax

A már teljesen befejezett és megszáradt krétafestékre először színtelen viaszt viszünk fel. Akkor is, ha sötét waxxal is szeretnénk antikolni a bútort. Ennek az az oka, hogy a krétafesték porózus felülete nagyon könnyen magába szívja a lágy viaszt. És ha ez sötét viasz, akkor az utána úgy is marad, már nem vagy csak minimálisan tudjuk visszatörölni, még színtelen viasszal sem. Elronthatja a festékünk szín-összhatását, „koszos” lesz tőle a felület. Ha viszont először színtelen viasszal bevonjuk a felületet, utána a sötét viasz arra fog tapadni, könnyedén tudunk vele játszani, visszatörölni onnan, ahol túl sok lett, vagy akár az egészet is, ha mégsem tetszik.

A színtelen viasz felvitele:
 • Egy sűrűsörtéjű, tömött ecsetet (vagy puha, szöszmentes, tiszta rongyot) belemártunk a viaszba, és elkezdjük vele alaposan és erőteljesen áttörölni a felületet.
  Nekem az ecset jobban bevált, jobban bele lehet dolgozni a krétafesték porózus felületébe a waxot, illetve a résekbe, sarkokba is.
  Érdemes szakaszonként dolgozni, mert van amelyik wax viszonylag gyorsan szárad.
  Ha lehet, a felületre vetülő fényben rendszeresen ellenőrizzük, hogy mindenhol egyenletes-e a viasz-réteg.
 • Ha egy szakaszra felvittük a waxot, utána egy tiszta, puha, szöszmentes ruhával (pl régi póló) óvatosan, épphogy érintve a felületet átsimítjuk, így a felesleges wax lejön, és csak egy leheletnyi réteg marad. Ez azért fontos, mert ha túl vastag a wax, nem fog megszáradni, tehát nem tölti be a célját, nem véd, nem lehet polírozni, és csúnya foltos lesz tőle a bútorunk.

Ha végeztünk a teljes bútor waxolásával, várjunk a dobozon megadott ideig (van amelyik márkánál néhány óra, van amelyiknél fél nap, egy nap), és egy tiszta (tehát még nem waxos!) puha ruhával polírozzuk fel a felületet. Ezt úgy szoktam, hogy a kezemben összefogom a rongyot úgy, hogy a bútort érintő részén a textil szép sima legyen. Ezzel elkezdem erőteljes, körkörös mozdulatokkal a felület polírozását. A ruhán pár percenként fordítani kell, hogy egy tiszta felület kerüljön alulra, mert hamar megtelik viasszal. Ha lehet, a polírozás folyamatát is oldalról rávetülő fényben végezzük, így folyamatosan ellenőrizni tudjuk, hogy minden területet egyenletesen políroztunk-e.

A polírozás egyik alternatív módszerét fedeztem fel nemrégiben: pamutrongy helyett a képen látható cipőkefét használtam. Nekem nagyon bevált, azóta már csak ezt használom. Különösen alkalmas arra, hogy a sarkok, faragott részek is alapos polírozást kapjanak. A módszer a cipőkefével is hasonló: körkörös mozdulattal polírozzuk át az egész felületet. A kefét nem kell rányomni, elég ha csak finoman érinti a felületet. Egy közepes méretű bútor átpolírozható úgy a kefével, hogy a sörték nem telnek meg viasszal. 1-2 alkalom után viszont át kell tisztítani: ezt szintetikus hígítóval szoktam, egy rongyra teszek egy kis hígítót, és azzal átdörzsölöm a cipőkefe sörtéit. Időnként fordítok a rongyon, hogy egy tiszta részével folytassam. Fontos, hogy tisztítás után várni kell néhány órát, míg a cipőkefe teljesen megszárad illetve a hígító elpárolog, különben az újonnan felvitt viaszt feloldja. Az is fontos, hogy olyan cipőkefét válasszunk erre a célra, ami még nem volt sötét viaszra használva (se cipőfényezéshez), mert nem biztos, hogy a sötét viaszt maradéktalanul ki lehet tisztítani belőle, és esetleg elcsúfíthatja a szép fehér festett bútorunkat.

Bármelyik módszert választjuk is a polírozásra, ezzel szép selyemfényt adunk a bútornak, ezenkívül a viaszolt felület így válik tisztíthatóvá, (mérsékelten) vízállóvá.

Ha a bútordarabunk napi használatban lesz, érdemes 2 vagy 3 rétegben waxolni. Ez esetben ugyanezt a folyamatot ismételjük meg, de az egyes rétegek között minimum 24 órát várjunk. Minden új réteg felvitele előtt az előzőt polírozzuk fel.

A wax teljes kötési ideje 2-3 hét. Ez előtt is lehet már használni a bútort, de csak óvatosan.

Ha valamiért mégis úgy döntünk, hogy szeretnénk a bútorunkat újra átfesteni, a krétafestékkel ráfesthetünk a waxra, de ez csak a wax teljes kötési ideje után ajánlott.

Sötét wax

Sötét waxxal antikolt felületet érhetünk el, szinte bármilyen színű festéken (kivéve a nagyon sötéteket, értelemszerűen). Erre alkalmas a fekete wax, vagy a diószínű, esetleg tölgyszínű wax (én mindig az utóbbiakat használom).

A sötét waxot azokra a részekre visszük fel, ahol szeretnénk az antikos hatást elérni, tehát pl. sarkok, élek, fogantyúk környéke, stb.).

Egy tiszta puha ronggyal vagy ecsettel felvisszük a sötét waxot, egy másik ronggyal visszaszedünk belőle annyit, amennyit gondolunk, a természetes hatáshoz. A visszaszedés lehet törlés, vagy ütögető mozdulatok. Ha olyan helyre is került belőle, ahová nem akartuk, semmi vész, a rongy egy tiszta részét mártsuk a színtelen waxba, és azzal töröljük le a sötét waxot a nemkívánt helyektől.

A sötét waxra ugyanúgy igaz, mint a színtelenre, hogy nem szabad vastagon kenni, csak leheletvékonyan, különben nem tud rendesen megszáradni, megkötni, ragacsos, tapadós marad a felület, ami csúnya és sok bosszúságot okoz.

Ha kész, a száradás után ezeket a sötétre waxolt részeket is felpolírozhatjuk (ajánlott).

Színes waxok

Készíthetünk magunknak színes waxokat, amelyekkel egyedi hatásokat érhetünk el a festett vagy a festetlen fa felületeken.

A színtelen waxból vegyünk ki annyit, amennyire szükségünk lesz, és keverjünk hozzá hobbi vagy művész akrilfestéket, vagy a krétafestékünkből, amennyi a kívánt szín eléréséhez kell. Általában az arány ne lépje túl a 2:1-et, tehát 2 rész waxhoz maximum 1 rész festék kerüljön. Egy kanállal, villával vagy spatulával, vagy ecsettel alaposan keverjük ki. Ezután használhatjuk ugyanúgy, mint a sötét waxot, vagy kísérletezhetünk új hatásokkal is. (Érdemes először egy fadarabon kísérletezni, nem élesben.)

Meglátjátok, nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Némi gyakorlással jól bele lehet jönni!

Én nagyon szeretem a waxot és a waxolást, szép befejezése a bútorfestésnek, minden egyes mozdulattal látni, ahogy finoman elmélyül a festék színe (nem változik a szín, csak a viasz nedvességétől élőbbé válik), és végül ahogy a polírozással kialakul a lágy selyemfény.

 

Tetszett, amit olvastál?

 

6 thoughts on “Waxolás (viaszolás) lépésről lépésre

 1. Fenyő Magdi says:

  Üdvözletem! Nem hozzászólásom van,hanem kérdésem: festettem egy szekrénykét,vaxoltam is,de a végeredmény nem tetszik.Rossz színt választottam.Kérdés: miként tudnám átszínezni,ha egyáltalán lehetséges a vaxolt felületet?

  • Bartolich Adrienn says:

   Kedves Magdi! Kérdés, hogy milyen típusú festékkel lett festve (krétafesték?), és hogy a wax fel lett-e polírozva? A waxot mindenképp fel kell polírozni, utána pedig minimum 3 hetet várni, míg teljesen kikeményedik, utána rá lehet festeni krétafestékkel. Érdemes minimum 2 réteg krétafestéket felvinni rá. Az ideális az lenne, ha a waxot el lehetne távolítani, de csiszolással semmiképp nem érdemes próbálkozni, azzal nem fog lejönni. Lehet kapni speciális wax oldószert, azzal fel lehet oldani és levakarni. (Én még sosem használtam.) Ezután krétafestékkel rá lehet festeni.

  • Bartolich Adrienn says:

   Kedves Nándi, Ahogy a cikkben írtam, egy tiszta puha pamutpóló anyaggal polírozok, összefogom csomóba úgy, hogy a felülettel érintkező része sima legyen, vagy összehajtogatom sok rétegben, és körkörös/hosszanti mozdulatokkal a felületre épphogy gyenge nyomást gyakorolva polírozok, kb úgy, mint az autót vagy a cipőt. Oldalról rávetülő fényben ellenőrzöm, hogy nem maradt-e ki valahol. A polírozáshoz megfelelhet cipőpolírozó kefe is, vagy létezik bútorpolírozó kefe is, bár kevés helyen láttam csak. A pamut anyagot polírozás közben pár percenként át kell fordítani, hogy egy tiszta része legyen alul a rongynak, mert a polírozás felszed valamennyit a viaszból. A kefe sokkal kevesebben szed fel, de egy bútor teljes polírozása után azt is érdemes áttörölni egy szintetikus hígítós ronggyal, utána hagyni pár órát száradni, mielőtt újra polírozunk vele.

 2. Gosztonyi Tímea says:

  Kedves Adrienn,
  hálás vagyok a leírásaidért! Érdekes, segítőkész, tömör, átlátható, ahogy leírod, hogy a gyakorlatban hogyan dolgozol. Szépek a munkáid. Én most fogom elkezdeni a krétafestést, s az lenne a kérdésem, hogy a waxot, viaszt is elő tudom állítani házilat? Te milyen viaszt használsz, mit javaszolsz? Előre is köszönöm: Tímea

  • Bartolich Adrienn says:

   Kedves Tímea,
   Köszönöm a kedves szavaidat, örülök, ha hasznosnak találod az írásokat! Viaszt én még házilag nem készítettem, bár van itthon egy nagy tömb nyers méhviaszom, elvileg abból lehetne, de még nem álltam neki. Én a Bormawachs hagyományos fakezelő viaszait használom, legtöbbször a színtelent és a sötét tölgy vagy dió színűt. Erről a termékről az egyik waxos bejegyzésben látható is fotó. Ez egy jó keverék, méhviasz és karnauba viasz, illetve némi oldószer (azt hiszem, terpentin, ez azért kell, hogy paszta állagú, könnyen kezelhető legyen). A karnauba viasz jóval keményebbre köt, mint a méhviasz, ezért az ilyen keverék valamivel erősebb védelmet nyújt a felületnek. A krétafesték zárásához bármilyen olyan hagyományos faipari viasz használható, ami hasonló összetételű. Ezek általában olcsóbbak is, mint a krétafestékre ajánlott viaszok (bár az összetételük nagyon hasonló). Arra kell figyelni, hogy semmiképp NE bútorápoló viasz legyen, hanem hagyományos asztalosipari fakezelő viasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük