Szörfözni nem csak Kaliforniában lehet!!!

Ha ezt már tudtad, akkor nem mondtam vele újat… Én viszont egészen tavaly májusig nem tudtam! Na jó, tudtam, de valahogy mégis úgy élt a fejemben a szörfözés, mint a kiváltságosok sportja, azoké, akik húszévesek, tele vannak lével, és híres szörfparadicsomok közelében születtek. Ne kérdezzétek, miért gondoltam ezt… Talán a filmek sugallják. Vagy csak nem olvastam róla eleget. Eddig. Tavaly májusban ugyanis minden megváltozott…

Egy szép meleg májusi vasárnap délután kezdődött. A fárasztó hét után lementünk pár órára a partra. Kicsi szigetünkön egyetlen valamire való homokos part van, és nekünk az a kedvencünk, ha ellazulásra vágyunk. Jólesik sétálni a meleg homokban, úszás után pedig kifeküdni és érezni, ahogy a homok alulról is melegít, főleg a sok zord viharos téli hónap után. Ezen a vasárnap délutánon viszonylag magas hullámok jöttek ütemes sorban kifelé a partra. Azért mondom, hogy „viszonylag” magas, mert helyi viszonylatban ez annak számít, azért ez mégsem az Atlanti-óceán, csak a Földközi-tenger, itt az 1 méteres hullámok már komolynak számítanak a strandon.

Élveztük, ahogy a víz szélében állva át-átcsapott rajtunk a tenger, néha még fel is döntött, de nem bántuk, csak hagytuk. Olyan érzés volt, mintha a hullámok belülről is átmostak volna, mintha kimosták volna a testünkből a feszültséget. Már hazafelé indultunk – és akkor történt: megláttam a hosszú part másik végén valakit egy szörfdeszkán állva egy hullám hátán… Megálltam és ledermedtem. Egy világ omlott össze bennem – egy másik pedig kitárult. Eddig eszembe sem jutott, hogy itt, ennek a kicsi szigetnek az egyetlen homokos partján ezek az alig 1 méteres hullámok elegendőek a szörfözéshez! Mindig szerettem volna megtanulni szörfözni, de azt gondoltam, esélyem sincs rá. És most itt állok, és olyan hullámok mossák a lábam, amelyeknek a másik vége egy szörföst visz a hátán…

Ez volt az a pillanat:

Olyan lelkesedés lett úrrá rajtam, hogy nem tudtam leállni. Aznap estétől kezdődően hetekig szörfös youtube videókat és tutoriálokat néztem, tananyagokat, leírásokat olvastam, és felszerelést kerestem. És egy hónap múlva már kezemben a saját szörfdeszkámmal sétáltam végig a parton.

Most már nyugodtan kijelenthetem, hogy Európában is lehet szörfözni, a Földközi-tengeren is lehet szörfözni! Igaz, nem az a kimondott szörf-paradicsom, mint Kalifornia, Ausztrália vagy Tahiti. A Földközi-tengeren sokkal ritkábban alakulnak ki olyan hullámok, amelyek szörfözéshez ideálisak. Ez főként az időjárási viszonyoknak köszönhető, és a Földközi-tenger méretének. A szörfözéshez ideális időjárási viszonyok ugyanis a következők: minimális helyi szél lehetőleg a partról a tenger irányába, vagy teljes szélcsend, valamint bent messze a tengeren olyan légnyomás változás (általában vihar előtt/után), ami megmozgatja a víztömeget, és elindít egy olyan áramlást, ami a part közelébe érve egymástól egyforma (lehetőleg nem túl kis) távolságra elhelyezkedő hullámokat formál. Ezek a hullámok a sekélyebb részekre érve megemelkednek, majd fehér tarajt képezve megtörnek és úgy érnek partot. Az ilyen típusú hullámoknak  a megemelkedésük után van megfelelő tolóereje a szörfözéshez. Visszabukó hullámok (amelyek alagutat képeznek) errefelé nem igen vannak (legalábbis itt a máltai partokon), de anélkül is élvezetes a szörfözés. Sőt, nem túlzok, ha azt mondom, ez a legélvezetesebb sport, amit valaha próbáltam.

Itt Málta két fő szigetén összesen csak néhány rövid partszakasz van, ami időnként alkalmas a szörfözésre: Gnejna, Ghajn Tuffieha, Ramla, és Ramla Gozo (Gozón néhányan szoktak még szörfözni az Qbajjari öbölben, de azt csak profiknak ajánlom a kövek miatt). Ezen kívül a Földközi-tenger számtalan többi szigetén és partjain még sok-sok hely akad annak, aki szeretne megtanulni szörfözni, és ehhez nem akarja a nagymama örökségét egyből elkölteni. Ilyen helyek lehetnek például: Korzika, Szardínia, Szicília, Spanyolország keleti partja, a francia riviéra, Görögország több pontja (pl Tinos, Preveza, Limnosz, Ikaria, Karpathos, Messinia), és Olaszország délnyugati partjain több pont is. Azokon a pontokon lehet számítani szörfözéshez alkalmas hullámokra, ahol a tenger egy viszonylag tágasabb partszakaszon lassan mélyül, és egyenletes a tengerfenék, illetve maga a part nem valami szűk beltengerre néz és a hullámoknak nem állja útját egy közeli sziget.

Ha ennél konkrétabban szeretnél tájékozódni az aktuális tengeri áramlásokról, a magicseaweed.com oldalán nemcsak napra de szinte órára pontosan ellenőrizheted akár több nappal előre is az adott térségben a tengeri viszonyokat: az áramlás irányát és erősségét, a szelet, a légnyomást. Mint a profik.

Egy következő posztban megpróbálom majd összefoglalni mindazt, amit eddig tanultam a szörfözésről, vagyis a szörfözés alapjait, illetve majd egy másikban azt, hogy hogyan válasszunk szörf-felszerelést. Hátha kedvet kaptatok hozzá 😉

A csendes víz tökéletes az egyensúly gyakorlásához és az evezéshez

 

Tetszett, amit olvastál?



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.