Görög ravani

Odavagyunk Görögországért. A kultúra, a konyha, az építészet, a mentalitás – valami bájosan rendezetlen harmóniát alkotnak ott. Akárhányszor Görögországba megyek, otthon érzem magam ott. Aztán néha megpróbálom itthon is megteremteni azt a hangulatot, több-kevesebb sikerrel. De a hamisítatlan görög receptek sokat dobnak rajta. Mint amilyen ez a süti – a görög ravani.

Első benyomásunk róla természetesen az, hogy émelyítően édes, mint szinte minden görög édesség. Mégis kell belőle még egy falat, talán mert meg akarunk győződni róla, hogy valóban annyira édes-e, mint elsőre tűnt. És igen, tényleg annyira édes! Akkor talán a fűszeres narancs íze miatt eteti magát… Vagy a kókusz teszi? És mire rájönnénk a titkára, már el is fogyott. A rengeteg cukor és vaj miatt persze nem mondom, hogy diétás recept. De talán nem is kell ezt minden héten sütni. Tartogathatjuk különleges alkalmakra, mondjuk, szervezhetünk baráti görög estet felidézve a nyaralás emlékeit, muszakával, ravanival, ouzóval, a végén megfűszerezve egy kis szirtakival az asztal körül…

 

Készüljön akkor most a ravani!

Görög ravani

Hozzávalók:

A tésztához:
1 csésze = 230ml

4 tojás
2 csésze cukor
350-400g vaj vagy margarin (de csak finom ízű)
1 csésze finomliszt (vagy rizsliszt, ha gluténmenteset szeretnénk)
fél csomag sütőpor
2 csésze kókuszreszelék
2-3 narancs reszelt héja

A sziruphoz:

1,5 csésze cukor
1 csésze víz
fél csésze frissen facsart narancslé
fél citrom leve
1 kupica (2-4cl) ouzo (jobb híján brandy)

Elkészítés:
  • A sütőt melegítsük elő 180C-ra. Nekem gázsütőm van, és nehéz volt beállítani a hőfokot, ezért vettem egy sütőhőmérőt, ezzel most egész pontosan be tudom lőni. Ezenkívül, hogy alulról ne égessen, legalul mindig van egy üres tepsi, a sütitésztát pedig kb középre teszem.
  • A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét kevés cukorral (2-3 kanálnyi) verjük kemény habbá.
    Tapasztalatom szerint a tojáshabot mindig könnyebb szépen beleforgatni a sütitésztába, ha egy kis cukorral együtt vertük fel. Lágyabb és rugalmasabb lesz, kevésbé törékeny.
  • A vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a 4 tojássárgáját is.
  • Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat: a kókuszreszeléket, a lisztet, és a sütőport.
  • A narancsokat mossuk meg, és a héját kislyukú reszelőn reszeljük le. Egy kevés cukrot azonnal szórjunk rá, hogy felhasználásig ne illanjon el belőle az illóolaj.
  • Egy spatula segítségével adjunk valamennyit a habból a tojássárgás-vajas masszához, és óvatosan forgassuk bele, majd a száraz hozzávalóból is egy keveset – míg mind el nem fogy. Adjuk hozzá közben a reszelt narancshéjat is.
  • Egy kb 30cm-es kerek tortaformát vagy piteformát vajazzunk és lisztezzünk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral. Én egy ideje már szinte mindig csak az utóbbi módszert használom, kíméli a sütőformát, és engem is…
  • Töltsük bele a sütimasszát, és süssük az előmelegített sütőben kb 180 fokon 40-45 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz. Majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

A hozzávalóknál néhány mennyiséget hozzávetőlegesen adtam meg. A vajnál azért, mert nekem elsőre a 400g kicsit soknak tűnt, 350g-mal is működik. A narancshéjnál pedig azért, mert a narancs méretétől is függ, és a személyes ízlésünktől is, mennyire szeretjük a narancshéj intenzív ízét.

Közben elkészítjük a szirupot.

Tegyük egy lábasba a vizet, narancslét, citromlét, cukrot, és tegyük lassú tűzre melegedni. Ha felforrt, hagyjuk forrni 5-10 percig, míg épphogy picit sűrűsödni kezd. NE kevergessük közben – ezt a görögök mondják, állítólag a szirupot főzés közben nem szabad kevergetni. (Először azt gondoltam, ez csak amolyan babona, vagy olyan, mint az indiai szent tehén, nem igazán tudod, miért nem szabad hozzányúlni, csak tiszteletben tartod és kész. De aztán megtudtam, hogy a forrásban lévő cukros oldatnak vagyis a szirupnak megváltozik a textúrája, ha belenyúlunk. Szóval mindenre van magyarázat…)

Vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a kupica Ouzót vagy brandyt, és egy merőkanállal azonnal, még forrón kezdjük el ráönteni a kihűlt süteményre. Nem egyszerre az egész fazékkal, hanem lassan és szép egyenletesen öntögessük a merőkanállal, hogy mindenhová ugyanannyi jusson, és a tészta minden adagot be tudjon szívni. Ne ijedjünk meg, hogy a süti úszik a szirupban, idővel a nagyját magába fogja szívni a tészta. Persze még akkor is szirupos és ragacsos lesz, de ettől görög…

Miután hagytuk egy kicsit állni és hűlni, tegyük a hűtőbe.

Felszolgálni hidegen ajánlott, esetleg egy gombóc vaníliafagyival, és/vagy a tetejét fahéjas porcukorral megszórva. Esetleg jól illik még hozzá a pirított szeletelt mandula. És egy kupica ouzo. Meg a nyaralás képei.

 

 

Tetszett, amit olvastál?



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.