Miért fessünk bútort?

A bútorfestés és felújítás nagy trend lett mostanság. (Igazából úgy kb az elmúlt 20-30 évben lett az, csak idő kellett hozzá, hogy mindenhová eljusson.) És érdekes megfigyelni, hogy mindenki, aki így vagy úgy bevonódik a bútorfestés bűvkörébe, szenvedélyesen lelkesedik iránta. Viszont hogy ki miért szereti, az már változó lehet. Van azonban néhány nyomós érv, amely mindenképp amellett szól, hogy vegyük fontolóra a bútorfestést vagy festett-felújított bútor vásárlását.

Íme néhány ezek közül:

A bútorfestés értékmegőrző, értékmentő lehet.

Számomra ez az egyik elsődleges szempont. Úgy hiszem, hogy a szépen elkészített tömörfa bútorok megérdemlik, hogy meghosszabbítsák az életüket. És ez sokszor csak felújítással, újragondolással, átfestéssel érhető el. Lehetséges, hogy eredeti állapotában már divatjamúlt, úgymond kiöregedett. De még így is értéket képvisel, hiszen minőségi anyagból készült, és az évek, évtizedek alatt megtelt történetekkel, életekkel, melyek körülötte zajlottak. Ha olyan új külsőt adunk neki, hogy szépen beleilleszkedjen a mai enteriőrökbe, megőrizhetjük ezeket az értékeket, akár a következő nemzedéknek is.

A bútorfestés, felújítás által védjük a természetet és a környezetet.

Hogyan? Több módon is. A tömeggyártott új bútorok minden egyes darabja sajnos nagyban hozzájárul a környezetszennyezéshez és a természet pusztulásához. Először is az új anyagok előállítása – legyen akár természetes fa, akár bútorlap – közvetve vagy közvetlenül pusztítja a Földet. Természetes fa használata esetén a fakitermelés által, bútorlap felhasználása esetén pedig egy olyan nem természetes anyag készítése, ami nem újrahasznosítható semmilyen formában, hála a benne lévő vegyi anyagoknak még csak elégetni sem lehet. Nem beszélve a tömeggyártott bútorok egész gyártási folyamatáról – gyárak létesítése és üzemeltetése, nagy teljesítményű gépek előállítása és használata, valamint a nagy távolságokra való szállítás – mind nagyban hozzájárul a környezetszennyezéshez. Mindezeket egybevetve elmondhatjuk, hogy ha bútorfelújítás mellett döntünk (és arra is törekszünk, hogy környezetkímélő anyagokat használjunk), vagy átfestett-felújított bútort vásárolunk egy helyi kézművestől, jelentősen hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez és a természet megóvásához. Ami mindannyiunk személyes felelőssége.

Egy felújított, újrafestett bútorral egyedi, különleges hangulatot teremthetünk az otthonunkban.

Szemben a tömeggyártott bútorokkal – melyeknek köszönhetően egy csomó lakás ugyanúgy van berendezve – egy kis családi manufaktúrában készült egyedi stílusban felújított vagy festett bútorral különlegessé, egyedivé tehetjük az enteriőrünket. Az ilyen bútorok – főleg a nagy odafigyeléssel és művészi gonddal elkészítettek – általában mind egyszeri és megismételhetetlen darabok.

Festett, felújított bútorral hosszú távon is pénzt takaríthatunk meg.

Miért? Több okból. Először is, a felújítás vagy átfestés valószínűleg kevesebbe fog kerülni, mint egy teljesen új bútor vásárlása. Még ha drágább, minőségi anyagokat használunk is. Másodszor, ha olyan bútort festünk át, amely időtálló anyagból (valódi tömörfából) készült, és az átfestéssel a stílusunknak megfelelő külsőt adunk neki, akkor egy tartós, masszív bútor lesz a végeredmény, ami hosszú-hosszú évekig szolgálhat majd minket. Tehát jó darabig nem lesz szükségünk rá, hogy lecseréljük.

Ez a bútor jó példa arra, miért döntsünk a bútorfestés mellett
Ez a bútor ebben az eredeti állapotában nem illett a lakásba…
…így már határozottan beleillik

Ezek az én fő motivációs érveim a bútorfestés mellett. És mindezen okok miatt én csak olyan bútorokat festek át szívesen, amelyek méltók a megőrzésre, az értékmentésre, az életük meghosszabbítására. Ha csak egy mód van rá, nem festek bútorlapból készült bútort. Persze tudom, hogy bizonyos helyzetekben arra is szükség lehet, tehát ha valaki bútorlapos bútort szeretne átfesteni, tegye, szíve joga. De arra számítani kell ilyen esetben, hogy még az átfestéssel sem lesz olyan időtálló darab belőle, mint egy valódi fa bútor esetében.

Még talán annyit érdemes megemlíteni, hogy…

…az átfestett, felújított bútor időtállósága nagyban függ attól, hogy kellő hozzáértéssel és minőségi anyagokkal készült-e

Ezért ha magunk szeretnénk egy bútort átfesteni, és még nincs benne gyakorlatunk, érdemes rászánni az időt az ismeretszerzésre és a gyakorlásra, mielőtt belevágunk. Ebben a rovatban több részletes leírás is olvasható a festés folyamatairól, a felhasználható anyagokról. Annak idején, amikor felgyúlt bennem a bútorfestés iránti szenvedélyes lelkesedés, alig vártam, hogy nekiessek az első darabnak. De türtőztettem magam, és heteket töltöttem azzal, hogy minden fellelhető anyagot elolvassak, minden elérhető oktatóvideót megnézzek. Utána felhordtam egy zsáknyi hulladékfát egy asztalosműhelyből a lakásba, és elkezdtem sorra kipróbálni rajtuk a különféle festékeket, lakkokat, waxokat, ecsetet, hengert, szivacsot, technikákat. És bár azóta már eltelt pár év és rengeteg bútort festettem már, ezt a szokást a mai napig megtartottam: mindig van kéznél néhány darab hulladék fa, amin kipróbálhatok egy színt, színkombinációt, vagy technikát, mielőtt nekikezdek egy újabb bútornak.

Ha tehát régóta kacérkodtok már a bútorfestés gondolatával, vágjatok bele bátran! Olvassatok sokat, nézegessetek oktató videókat, festegessetek fadarabokat – aztán hajrá. Nem fogjátok megbánni!

 

Tetszett, amit olvastál?



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.