Fűszeres-napfényes répakrémleves

Bevallom, a répa sokáig nem tett szert nagy népszerűségre a mi kis családunkban. Valójában nem tudom, miért, mert önmagában semmi kifogásunk a répa mint zöldségnövény ellen. Szép sárga, üde, néha vicces is. De amint az elkészítésére kerülne a sor, már rögtön húzódozom. Talán a pucolgatás, meg a reszelgetés az, amit ki nem állhatok? Lehet. Vagy mert nem volt igazán megnyerő répás étel receptem. Eddig…

Az első áttörést a tökéletes répatorta recept megtalálása jelentette. És aztán nem hagyott nyugodni ez a répa-probléma, és tovább kutattam. És nem hiába, mert újabb különlegességekre bukkantam, és most már bátran állíthatom, hogy végre ezek a nekünk való répás ételek! A pucolást sajnos így sem nem úszom meg, de ezek a receptek annyira egyedülállóan finomak, hogy a végeredmény érdekében ráveszem magam. Elsőként ezt a krémlevest szeretném megosztani veletek. Ennek a receptnek az egyik titka az egyedülálló fűszer-kombinációban rejlik. Édes-keleties, átmelengető, karakteres, de nem túl durva, nem harsány. Talán a végén hozzáadott sűrű kókusztej az, ami meglágyítja. Mert a fűszerekkel nem fukarkodunk benne: kurkumagyökér, gyömbérgyökér, fahéj, kömény, fokhagyma – ráadásul szinte mindből frisset ajánlatos használni benne. Próbáltam már szárított-őrölt fűszerekkel is, messze nem lesz ugyanaz a végeredmény. Szóval friss kurkumagyökér, friss gyömbérgyökér, friss fokhagyma!

A csodás összhatás másik titka a már említett sűrű kókusztej. Nemrégiben sikerült olyan kókusztejhez hozzájutnom, ami 82% kókuszt tartalmaz, és sajnálatos módon ezután már nem lesz szívem mással elkészíteni ezt a levest, ugyanis ez a tömény kókusztej a legjobb dolog, ami egy ilyen krémlevessel történhet. Ha mégsem sikerülne ilyen kókusztejet (vagy inkább sűrítményt) beszerezni, akkor a kókusztejszín is megteszi, ez esetben abból egy kicsit több kell, a lent megadott 3 evőkanál helyett egy kis doboznyi (2dl).

Érdemes forrón tálalni, hogy a fűszeresség jobban érvényesüljön, és tálaláskor minden tányérban a kiszedett adag tetejére szórni egy kis kókuszpelyhet, és esetleg egy kis extra kurkumagyökeret reszelni. És akkor íme a recept:

Fűszeres répakrémleves

Hozzávalók (4 tányér):

40dkg sárgarépa
7-8dl zöldségalaplé (1 leveskockával)
1ek. kókuszzsír
1 lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 db friss kurkuma gyökér (kb. 7g)
fél diónyi darab friss gyömbérgyökér
fél tk. őrölt fahéj
fél tk. őrölt kömény
1 tk. sötétbarna nádcukor

3 ek. kókusztej sűrítmény (kb. 80%-os)
fél dl normál (híg) kókusztej (vagy mandulatej)

Elkészítés:

Egy lábasban a kókuszzsírt felmelegítjük. Hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, és megdinszteljük.

Levéve a tűzről hozzáadjuk a fűszereket: meghámozott, apróra vágott kurkumát, gyömbért, fokhagymát, és a szárított őrölt fűszereket is: a fahéjat, köményt, nádcukrot. Lassú tűzön picit összedinszteljük, épp hogy csak egy fél percnyi ideig, nehogy megégjen.

Ezután beleforgatjuk az apróra vágott répát, és hozzáöntjük a forró zöldség alaplét, és kevés sót adunk hozzá. Fedő alatt kis lángon kb 15-20 percig főzzük, míg a répa teljesen puha nem lesz.

Amikor kész, levesszük a tűzről és botmixerrel amennyire csak lehet, krémesre mixeljük. Ezután hozzáadjuk a kókusz sűrítményt és a kókusztejet (vagy 1 kis doboz kókusztejszínt), és alaposan elkeverjük. Főzni ezzel már nem kell.

Tálaljuk frissen forrón, megszórva a tetejét kókuszpehellyel és egy kevés frissen reszelt kurkumagyökérrel.

Vigyázat, nem lehet leállni vele! 😉

[foogallery id=”1643″]

 

Tetszett, amit olvastál?



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.