Életre kelt kavicsok

Mindig ez történik, ha vízparton vagyok. Mármint a kavicsos vízparton. Először csak leveszem a cipőmet, hogy mezítláb sétálhassak. Utána leülök a kavicsok közé. És máris a hatalmukba kerítettek… Felveszem az egyiket– egy bálna; egy másikat – ez egy vitorlás. És vannak még bohóchalak, teknősök, baglyok, birkák… és már tele vannak a zsebeim, meg a kávéspoharam is, ott nyüzsög a fél tengerpart. De mi lesz velük később?

Otthon bekerülnek kategóriánként a gyűjteménybe, hogy ott várják meg, míg tényleg bálnákká, bohóchalakká és baglyokká válnak. Muszáj kategorizálnom őket, mert nem biztos, hogy azonnal le tudok ülni megfesteni. Sokféle kreatív dologgal foglalkozom, mindegyik kicsit időszakos, van, hogy hetekig csak bútort festek, van, hogy csak írok, máskor kaktuszékszereket készítek, nem beszélve a  „Házimunka” fedőnevű végtelen történetről… Szóval nem tudom előre, hogy mikor jutok a kavicsfestéshez. És ha a bálna-bagoly-bohóchal kavicsokat csak úgy ömlesztve betenném egy dobozba, először csak összevesznének, később meg csalódottan visszaváltoznának sima kaviccsá, és akkor ki tudja, mennyit kell megint várnom, hogy újra életre keljenek…

Kell egy jó háttér

A festéskor először kitalálok nekik egy egyszerű, de méltó hátteret. Az a tapasztalatom, hogy ha csak úgy megfestek egy kavicsot, előbb-utóbb elkallódik, és nem is élvezhető teljes valójában, csak úgy a polcra téve. Ezért inkább kis képeket készítek belőlük. Asztalos férjemnek és az én bútorfestő tevékenységemnek köszönhetően mindig van elég hulladék fa itthon. Sőt, sokszor begyűjtök kidobott régi faajtókat is, és azokat használom fel. Felvágom (vagyis felvágatom a drága párommal) 20-30cm-es kockákra vagy téglalapokra, kicsit megcsiszolom, és már készen is állnak. A festéshez akrilfestéket használok. Általában a hobbi akrilfesték erre a célra tökéletes, bár van itthon művész akrilfesték is, ami persze sokkal drágább, de sokkal jobb minőségű is. A művészfestékek mindig jóval több pigmentet tartalmaznak, ezért a fedőképességük is jobb. Ha bálnáknak készül a háttér, akkor néhány tengermélyi szín általában elegendő. Jót tesz neki, ha azért látszanak a tengerfelszín hullámai, és esetleg egy csónak vagy vitorlás odafönn, ami érzékelteti az arányokat. Mint ezen a képen:

Az öreg bálnák és a halász

Ezt a képet pedig egy tahitin készült halszemoptikás fotó ihlette – a korallok egy nálunk honos kaktusz száraz belső vázából készültek, csak formára vágtam őket, kevés halvány korallszínű akrilfestékkel megfestettem, és felragasztottam, miután a tengerkék szín már megszáradt:

Egy nap Tahitin

Mindkét képen jól látszik, hogy a fáról nem csiszoltam le azt a festékréteget, ami még ajtó-korában rajta volt. Épphogy a felületét kicsit megcsiszoltam, és csak azt a részt szedtem le a festékből, ami fel volt lazulva és mindenképp le akart jönni. A többit hagytam, hogy az egyenetlenség része legyen a készülő képnek.

A kavics megfestése

A kavicsok festéséhez van, amikor csak egy kevés festék kell az átalakuláshoz, mint például a fenti két kép esetében. Ilyenkor a kavics formája érvényesül jobban. Van, amikor kicsivel részletgazdagabb festésre van szükség, hogy egy érdekes lény tűnjön elő a kavicsból, mint például ezeknél a bohóchalaknál vagy a bagolynál:

A kavicsokat is akrilfestékkel festem. Igyekszem olyan kavicsot választani, aminek az anyaga nem mállékony. Egyszerű portalanítás után átkenem vízbázisú alapozóval. Ha ez megszáradt, grafitceruzával halványan felrajzolom a főbb vonásokat: szemek, uszonyok, színek határai (pl a bohóchalnál). Utána vékony ecsettel (1-4) elkezdem felvinni a színeket. Ehhez az akrilfestéket lehet, hogy egy icipicit hígítani kell vízzel. A nagyon vékony vonalakat és szemeket a festék száradása után vékony alkoholos filccel is fel lehet vinni. Amikor kész, és már minden réteg megszáradt, átkenem vízbázisú lakkal.

Ha a háttérfestés is kész, megjelölöm a helyet, ahová a festett kavicsot fel kell ragasztani. Ott egy picit visszakaparom a festéket, kb egy borsószemnyi felületen, hogy a ragasztó majd a fához köthessen, ne a festékréteghez. A ragasztáshoz ezt a ragasztót használom:

A megfestett kavics hátuljára teszek egy adagot a ragasztóból, annyit, hogy ha a fára illesztem, a kavics ebbe a ragasztóágyba ülhessen. (Épp ezért a fára illesztéskor nem is nyomom le teljesen a kavicsot a fáig.) A száradás a leghosszadalmasabb az egész kavicskép készítésben, általában 2 teljes napot szoktam várni vele. Ennek egyrészt a vastag ragasztóréteg az oka, másrészt a mi meleg és párás éghajlatunk, lehet, hogy szárazabb éghajlaton gyorsabban szárad. Ha bármi más elemét a képnek még fel kell ragasztani, annak is most van itt az ideje. Ha például uszadékfát vagy száraz növényi részeket is használok, azokhoz inkább faragasztót használok, és nem olyan sokat, mint a kavicshoz. Ezeket le is kell szorítani valahogy, míg meg nem száradnak, például befőttes gumival vagy maszkoló szalaggal. Ennek sem árt a 24 órás száradás.

És kész. Ja, még egy kis trükk ahhoz, hogy fel is lehessen akasztani a falra: gyűjtögetem azokat a fémbigyókat a fém sörösdobozok tetejéről (amivel ki lehet nyitni). Akasztónak tökéletes. A kép hátuljára ugyanazzal a ragasztóval ragasztom fel, mint a kavicsot, szintén jó, ha sok ragasztó kerül alá és abba nyomom bele teljesen az akasztót.

És most van tényleg készen. Próbáljátok ki, ha szerettek festegetni, alkotni, mert a kavicsfestés minden egyes lépése kikapcsol és megmozgatja, életben tartja a kreatív gondolkodást, kezdve a vízparti gyűjtögetéstől egészen az utolsó lépésekig. És ha a kavicsokat egy nyaraláson gyűjtöttük, akkor a belőle készült kép mindig a tengerparti emlékeket idézi majd fel.

 

Tetszett, amit olvastál?



One thought on “Életre kelt kavicsok

  1. Derkász Mária says:

    Szia Adrienn, csodálatos dolgok kerülnek ki a kezedből!!!! Nagyon ötletesnek és szépségesnek tartom ezeket a képeket is. Tudod én is sok dologgal foglalkozom, megpróbálkoztam a kavicsokkal is. Legutoljára a lányoméknak készítettem a házassági évfordulójukra egy képet. Majd megpróbálom neked privátban átküldeni.
    Kívánok további sok-sok szépséges dolog elkészítéséhez jó egészséget, és, hogy sok élvezetben legyen részed míg készíted és láthatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.