Mennyei répatorta

Nem szeretek ilyen fellengzős szavakat használni, de most tényleg ez a szó illik leginkább ehhez a sütihez. Sokáig kerestem a tökéletes répatorta receptjét – és ezzel a recepttel meg is találtam! A tészta kellően „szaftos”, és kellően laza. Nem émelyítően édes, nem tömény, nem fojtós, nem száraz. Frissítő, fűszeres, könnyű, természetes. És talán az egyetlen módja annak, hogy a férjembe egy kis répát diktáljak 😀

Persze ebben a formában nem kell diktálni, inkább leállítani nehéz, mert képes lenne akár egy fél tortát is észrevétlenül betolni. Ha hagynám. De mindennek van határa, még a répaevésnek is. Mert azért ebben a sütiben azért van egy kis fehércukor is, meg fehérliszt is, amikkel én nem igen vagyok kibékülve. Gluténmentes liszttel még nem próbáltam, de ígérem, amint kipróbálom, megírom, mi történt 😉

Az előkészítés legmacerásabb része a répapucolás és reszelés, szerencsére csak 4-5 darab répa kell hozzá, valahogy ki lehet bírni. A többi pedig szinte gyerekjáték.

A krém teljes egészében saját recept, sok-sok krémrecept keresztezéséből született. Szempont volt, hogy egyszerűen elkészíthető legyen, és ne legyen se túl vajas, se túl cukros. És úgy érzem, sikerült is. Ez a mennyiség ehhez a tortához épphogy elég, be kell osztani, hogy a rétegek közé is jusson, és a külsejére is. De valójában sem ízre sem állagra nem kíván több krémet ez a torta, különben elveszítené a „könnyű” jellegét.

A díszítés nálam mindig ötletszerű. Most a krémmel vékonyan bekent tortára pirított darált mandulát szórtam, és körberaktam pirított kókuszpehellyel. Ez a leheletnyi kókusz-íz nagyon jól illett a torta ízvilágához, ezért írtam a krém hozzávalói közé lehetőségként a kókuszlikőrt, bár még nem próbáltam, de nagyon el tudom képzelni.

Magához a tésztához egyébként illik még a citrom- és/vagy narancshéj, ez most nincs a hozzávalók között, de készítettem már narancshéjjal, akkor viszont a kókusz helyett a tetejére mehet kandírozott narancshéj.

És akkor íme a szuper-egyszerű és szuper-finom…

…MENNYEI RÉPATORTA

Hozzávalók (26cm-es tortaformához, 4 lapos tortához):

(csészeméret: 225ml)

2,5 csésze liszt
2 tk szódabikarbóna
2 tk sütőpor
1 ek fahéj
1 tk gyömbér
¼ tk szegfűszeg
1 tk mézesfűszer keverék
½ tk só
1 csésze cukor)
1 ¼ csésze növényi olaj
4 nagy tojás
1 csomag vaníliáscukor
4 csésze reszelt sárgarépa (4-6 közepes méretű)
kb 100g mazsola

A krémhez:

2 doboz sajtkrém (500g)
kb fél-1 csésze porcukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliáscukor
250 ml habtejszín
1 csomag habfixáló
2-4 cl rum (esetleg kókuszlikőr)

Díszítéshez:

darált mandula (vagy dió)
kókuszpehely

Elkészítés:
  • A sütőt előmelegítem 180C fokra.
  • A tojásokat a cukorral és vaníliáscukorral alaposan kikeverem (gépi habverővel, amíg világos és habos lesz).
  • Utána belekeverem (géppel) az olajat is.
  • A száraz hozzávalókat külön összekeverem egy tálban. Tehát a lisztet, sót, fűszereket, sütőport, szódabikarbónát.
  • A lisztkeveréket elkezdem hozzáadni a tojáshabhoz, és gépi habverővel beledolgozom. Itt már nem kell túlverni.
  • Végül beleforgatom a mazsolát és a reszelt sárgarépát. (Ha időközben véletlen levet engedett, azt leöntöm alóla.)
  • Egy 26cm-es kapcsos tortaformát kibélelek sütőpapírral (én erre szoktam rá már egy ideje, több szempontból is hasznos, de persze nem kötelező, lehet vajazni-lisztezni/morzsázni is).
  • A kikevert tésztát elfelezem, ha lehet, pontosan, mérleggel, hogy két egyforma tortát kapjak. Nekem ez a kikevert tésztamennyiség 1520g lett, ezt feleztem el. Ha más méretű tortaformád van, akkor a mennyiséget ahhoz kell arányosan elosztani.
  • Előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsül egy adag. Nekem gázsütőm van, amit kicsit nehéz pontosan belőni, ezért sütőhőmérőt használok. Plusz, még legalulra mindig beteszek egy nagy méretű tepsit, hogy alulról ne égesse meg a tésztákat.
  • A sütőből kivéve megvárjuk, míg teljesen kihűl a tészta. Utána mindkét tésztát még két lapba vágjuk. Így összesen 4 tortalapunk lesz. Én a cérnás módszert használom: késsel körbevágom a tésztán kb a felénél, utána egy hosszú cérnaszálat fogok a két kezembe, legyen hosszabb, mint a torta kerülete, és hátulról a cérnát beleillesztem a vágásba, majd a két kezemmel a két végét lassan előre hozom, közben oldalt is a vágásba illesztem. Mikor már elöl összeér, kezet cserélek, és a cérna két végét széthúzom ellentétes irányban. Ezzel elég pontosan és szépen lehet vágni, szebben mint késsel. De mindenképp csak kihűlt tortalapot szabad vágni, mert melegen a tészta állaga még képlékeny.
  • A tészta általában elég szép egyenletesen jön fel sülés közben, csak picit lesz domború a teteje, ha valakit ez a domborúság is zavar, akkor a kettévágás előtt egy éles hosszú pengéjű késsel le kell vágni a domború részt. Ekkor azonban fennáll az a veszély, hogy a „kérges” teteje nélkül az alatta lévő tortalap a tészta laza szerkezete miatt szétesik az áthelyezéskor. Ezt mérlegelni kell. Engem nem zavar, hogy egy icipicit domború a tortám, de el tudom képzelni, hogy bizonyos esetekben (pl extra díszítési tervek esetén) fontos, hogy teljesen vízszintes legyen. De abban az esetben, ha ilyesmire lenne szükségem, lehet, hogy kicsivel nagyobb adagot kevernék be, és több részletben sütném ki.
A krém:
  • A krémsajtot gépi habverővel kikeverem a porcukorral és vaníliáscukorral. Hozzáöntöm a rumot, és addig keverem, míg sima állagú lesz. Annyi porcukrot keverek hozzá, hogy az állaga ne legyen túl híg (nem szabad túl sok cukrot keverni hozzá, mert hígítja a sajt állagát a benne lévő víztartalom miatt).
  • A habtejszínt elkezdem felverni, pár másodperc után hozzáadom a habfixálót, és kemény habbá verem.
  • A tejszínhabot egy szilikon spatulával óvatosan beleforgatom a krémsajtba, míg szép egyenletes habos krémet nem kapok (nem szabad sem verni, sem túl gyorsan vagy erősen keverni).
Összeállítás:
  • A teljesen kihűlt tortalapokat a krémmel megkenem. Nem kell túl sokat beletölteni, mert akkor nem jut a beborításához krém, és egyébként is ez a tészta annyira laza és könnyű, hogy nem kíván több krémet.
  • A maradék krémmel kívülről vékonyan beborítom, és az enyhén megpirított darált mandulával beszórom. Végül elrendezem rajta a pirított kókuszpelyhet.

Összeállítás után már szinte azonnal is vágható, de érdemes egy kicsit hűtőbe tenni, hogy a krém egy kicsit visszahűljön. Tortadobozban, hűtőben kb 2 napig friss marad. Ha marad 😉

MEGJEGYZÉS: A tészta gluténmentes liszttel is ugyanolyan jó, pl rizsliszttel, gluténmentes keverékkel, vagy kölesliszt-rizsliszt-burgonya(vagy kukorica)keményítő keverékkel.

FRISSÍTÉS 2019. NOVEMBER 18.: A cukor mennyiségét feleztem, át is írtam a hozzávalóknál, mert 1 csésze cukor a tésztába bőven elegendő.

 

Tetszett, amit olvastál?



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.