Legfinomabb francia palacsinta

akár gluténmentesen is!

Ez a legfinomabb és ugyanakkor legegyszerűbb palacsinta recept, amit az elmúlt 20 évben kipróbáltam. Nekünk legalábbis ez ízlik legjobban. Valahol félúton van a hagyományos magyar palacsinta, és az orosz blini közt. Az utóbbi rettentően finom (jaj ezek a jelzők!… de mégis mindig ezt mondjuk, nem??), de az elkészítése kicsit macerásabb, és a hozzávalók listája is hosszú.
A hagyományos magyar palacsintával nincs bajom, csak annyi, hogy ha nem sikerül hajszálvékonyra sütni, akkor egyszerűen szörnyű lesz, mert az a fajta tészta vastagon már ízetlen és nyúlós, ezért vagy kétszer annyi lekvárt kell beletennem, hogy élvezhető legyen, vagy lekínlódom valahogy… Viszont én otthoni palacsinta sütéskor mindig is a vastagabb tésztákhoz vonzódtam, mint amilyen az amerikai palacsinta, vagy az orosz. De, az amerikai palacsinta túl szivacsos. Nem rossz, nem rossz, de már mégsem olyan igazi palacsinta, még feltekerni sem lehet… És akkor jött ez a recept!

Amitől különleges

Kicsit (nem is kicsit!) több tojás kell bele, mint egy hagyományos palacsintába, és egy titkos összetevő: a tejszín! Ettől lesz a tészta állaga selymes, puha, lágy, akár töltelék nélkül vagy minimális töltelékkel is élvezhető. A többi hozzávaló sem elhanyagolható: cukorból is több kell bele, mint a megszokott, és a tejet semmiképp ne helyettesítsétek vízzel, mert rontja a tészta állagát. A vaníliás cukor és a citromhéj elhagyható ugyan, de nem érdemes! Fehércukor helyett én barna nádcukrot szoktam bele tenni, nem a sötétbarnát, hanem a középbarnát, de a sötétbarnától sem lesz baja.

Az íz-összhanghoz van még egy elengedhetetlen titok: nem olajon kell sütni, hanem margarinon, mégpedig valami finom ízű margarinon. Vagy pedig kókuszzsíron. Így nem lesz olajos és terhes. Sem rossz palacsintaszag a lakásban.

És az extra bónusz: gluténmentes lisztkeverékkel, vagy rizsliszttel is ugyanolyan tökéletes lesz!!! Próbáltam már kókuszliszttel és banánliszttel is: a kókuszlisztes variációnál kicsit meg kellett változtatni az arányokat (több tojás, kevesebb tej), és vastagabb lepényeket lehetett csak belőle sütni. A banánlisztes variáció működik, bár kicsit kevésbé finom, szerintem.

Tölteléknek az áfonyalekvár a nyerő nálunk, az az örök kedvenc, illetve otthon kikevert vaníliás túrókrémmel is fantasztikus. De van, hogy fahéjra éhezem, akkor egyszerűen megcsorgatom mézzel, és megborítom a fahéjas üveget (a fahéjat kilóra veszem 😀 )…

Remélem, kellően felcsigáztam mindenkit és már indultok is a konyhába…

Legfinomabb palacsinta

Hozzávalók (nemtudomhánydarabhoz):

4 db egész tojás
2,5 dl tej
2 dl habtejszín (néha főzőtejszínt használok helyette)
3-4 ek cukor (fehér vagy barna)
kb 2 bögre liszt (finomliszt, vagy rizsliszt, vagy gluténmentes kenyérlisztkeverék)
5 dkg olvasztott vaj/margarin
1 csomag vaníliáscukor
1 csipet só
½ vagy 1 citrom reszelt héja (nem mindig teszek bele)

+ margarin vagy kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

Egy tálban kézi habverővel kikeverem a tojásokat, cukrot, vaníliáscukrot, sót, tejszínt és a tej nagy részét. A tejből hagyok valamennyit a sűrűség későbbi korrigálásához. Utána elkezdem hozzákeverni a lisztet. Olyan sűrűségű masszát kell kapnom a végére, ami egy picit sűrűbb, mint a hagyományos magyar palacsintatészta. De csak egy picit. (Előfordulhat, hogy nem fog az összes liszt elfogyni.) Ha megvan a tökéletes sűrűség, végül hozzákeverem az olvasztott vajat és a citromhéjat.

A kisütés módját illetően lehet kicsit variálni. Lehet úgy is sütni, hogy a tésztát körben kifuttatjuk a serpenyő széléig, és amennyire lehet, elvékonyítjuk. Vagy lehet kicsivel több alapanyagot beletenni és nem szétoszlatni, ilyenkor kicsit vastagabb lesz. Kinek mi tetszik.

Mivel a tésztájában is van zsiradék, ezért a serpenyőt elég minden második vagy harmadik előtt újra zsírozni. Ha kókuszzsírt használtok a sütéshez, akkor viszont érdemes mindegyik alá tenni egy kicsit, már csak az íze miatt is.

Tökéletes vasárnapi reggeli, majd meglátjátok!

 

Tetszett, amit olvastál?



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.